Shqip   Македонски   English
  Општина
Градоначалник, Совет
Администрација, Сектори
Единици
За граѓанинот  
Е-Услуги, Даноци
Формулари, Учество
во одлучување

Мојот град
Историја, Институции
Организации, Почесни
граѓани, Бизнис, Спорт
      Документи
Проекти, Буџет,
Урбанистички планови
Закони, Акти
Посети го Тетово
Природа, Одмаралишта, Историски објекти, Галерии, Музеи
Инфо
Ресторани, Хотели
Медиуми, Банки
Транспорт

 Мојот град
 Институции на културата
 
Историја и наследство
Институции на културата
Основни училишта
Средни училишта
Универзитети
Друштва и организации
Почесни граѓани
Круг на бизнисот
Спорт и рекреација
Соработка со други градови
 
Национална институција Центар за култураЦентарот за култура „Иљо Антески Смок“-Тетово, е изграден во 1973 година, додека администрацијата званично започна со работа во 1975 година. Овој објект има простор од 6.500 м2, од кои 672 м2 се дел што припаѓа на сцената, додека во сцената функционира и системот за ротација.

За организирање на музичко-сценски активности, драмски претстави и разни културни, образовни, политички и верски активности овој центар располага со голема сала со вкупно 661 место за седење, како и мала сала за камерни концерти и промоции со 100 места. Исто така, сместено е и фоајето на влезот во објектот, соодветен за реализација на разни изложби.
Центарот за култура е главен носител на културни, уметнички и политички активности во Тетово.

Соодветно е за разни музички концерти, промоции и изложби, концерти на разни ансамбли, одржување на политички конгреси , а во исто време преку сопствена матична продукција, активно дејствува во создавањето на културните вредности. Секоја година во просториите на оваа културна институција својата активност ја обавуваат десетици уметници од разни професии како актери, музичари, пеачи и играорци.Само во големата сала секоја година се организираат над 130 активности со над 50.000 посетители.

Простории

Фоаје за изложба, мала сала, голема сала, сали за вежби и премиери

Сектори:
- Драмски сектор
- Книжевен сектор
- Ликовен сектор
- Музички сектор
- Балетски сектор
- Фолклорен сектор


Моментално во објектот на Центарот за култура се сместени:
- Центарот за култура
- Тетовски Театар
- Градска библиотека
- Американско катче и
- Факултетот на уметности при ДУТ


Адреса: бул. “Илирија” бб.
Постален Фах 191
Тел/Фах 00389 44 332 499
00389 44 333 297
Тел. (Директор) 00389 44 350 226
e-mail ckia.smok@yahoo.com
       
 
Политика на приватност
Контактирај ја Општината
Општина Тетово
Дервиш Цара бб
1200 Тетово
Република Северна Македонија

Тел. +389 44 511 930
Факс +389 44 511 962
Тел. 044 339 240
cabinet@tetova.gov.mk
info@tetova.gov.mk
       
       
Faqeja oficiale e Komunës së Tetovës - Официјална страница на Општина Тетово - Official website of Tetovo Municipality © 2014